Alt, hvad du behøver at vide om EU

Hvad er EU?

EU står for Den Europæiske Union og er en politisk og økonomisk sammenslutning af europæiske lande. Formålet med EU er at fremme fred, stabilitet og økonomisk velstand i Europa gennem samarbejde og integration.

Hvad betyder EU?

Forkortelsen EU står for Den Europæiske Union på dansk.

Hvornår blev EU grundlagt?

EU blev grundlagt den 1. november 1993 med ikrafttrædelsen af Maastricht-traktaten. Dog kan EU’s historie spores tilbage til oprettelsen af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab i 1951 og Det Europæiske Økonomiske Fællesskab i 1957.

Hvad er formålet med EU?

Formålet med EU er at sikre fred, fremme økonomisk velstand, sikre borgernes frie bevægelighed og beskytte menneskerettighederne i medlemslandene. EU arbejder også på at tackle fælles udfordringer som klimaforandringer, sikkerhed og migration.

EU’s medlemslande

Hvor mange medlemslande er der i EU?

EU har i alt 27 medlemslande.

Hvornår blev de første lande medlemmer af EU?

De første lande blev medlemmer af EU den 1. januar 1958, da Det Europæiske Økonomiske Fællesskab blev oprettet. De oprindelige medlemslande var Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Tyskland.

Hvilke lande er medlemmer af EU i dag?

I dag er følgende lande medlemmer af EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

EU’s institutioner

Hvad er Europa-Parlamentet?

Europa-Parlamentet er EU’s lovgivende forsamling og består af medlemmer valgt af borgerne i de enkelte medlemslande. Det har beføjelser til at vedtage og ændre EU-lovgivning samt godkende EU’s budget.

Hvad er Rådet for Den Europæiske Union?

Rådet for Den Europæiske Union, også kendt som Ministerrådet, er EU’s lovgivende institution sammen med Europa-Parlamentet. Det består af ministre fra medlemslandene og vedtager EU-lovgivning baseret på forslag fra Europa-Kommissionen.

Hvad er Europa-Kommissionen?

Europa-Kommissionen er EU’s udøvende organ og har til opgave at sikre, at EU-lovgivningen anvendes korrekt og gennemføres i medlemslandene. Kommissionen udarbejder også forslag til ny EU-lovgivning og fører forhandlinger på vegne af EU i internationale sammenhænge.

Hvad er Domstolen for Den Europæiske Union?

Domstolen for Den Europæiske Union er EU’s retslige institution og består af to domstole: EU-Domstolen og EU’s Ret. Domstolene sikrer, at EU-lovgivningen fortolkes og anvendes ensartet i alle medlemslande samt afgør tvister mellem medlemslande og EU-institutionerne.

EU’s politikområder

Økonomi og handel

EU arbejder for at skabe et fælles indre marked, hvor varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft kan bevæge sig frit mellem medlemslandene. EU har også en fælles valuta, euroen, som bruges af flere medlemslande.

Miljø og klima

EU har en ambitiøs miljø- og klimapolitik med mål om at bekæmpe klimaforandringer, beskytte naturressourcer og fremme bæredygtig udvikling. EU har bl.a. vedtaget mål om at reducere drivhusgasemissioner og øge brugen af vedvarende energi.

Sikkerhed og forsvar

EU samarbejder om sikkerhed og forsvar for at beskytte medlemslandene mod trusler som terrorisme, cyberkriminalitet og grænseoverskridende kriminalitet. EU har bl.a. oprettet en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik samt en europæisk forsvarsfond.

Uddannelse og forskning

EU støtter uddannelse og forskning gennem programmer som Erasmus+ og Horisont Europa. Formålet er at fremme mobilitet, udveksling og samarbejde inden for uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og forskning på tværs af medlemslandene.

EU’s betydning for Danmark

Hvornår blev Danmark medlem af EU?

Danmark blev medlem af EU den 1. januar 1973.

Hvad har EU betydet for Danmark?

EU har haft stor betydning for Danmark på mange områder. Det har bl.a. åbnet op for fri bevægelighed for personer, varer, tjenesteydelser og kapital mellem Danmark og de øvrige medlemslande. EU har også bidraget til økonomisk vækst og handel samt sikret forbrugerbeskyttelse og miljøstandarder.

Hvordan påvirker EU dansk lovgivning?

EU har beføjelser til at vedtage lovgivning, som medlemslandene skal implementere i deres nationale lovgivning. Dette betyder, at EU-lovgivning har direkte virkning i Danmark og kan påvirke dansk lovgivning på en række områder som f.eks. miljø, arbejdsmarked og forbrugerbeskyttelse.

EU’s udfordringer og fremtidsperspektiver

Brexit og dets konsekvenser

Brexit, Storbritanniens beslutning om at forlade EU, har haft og vil fortsat have konsekvenser for både Storbritannien og EU. Det har bl.a. medført ændringer i handelsrelationer og påvirket EU’s politiske og økonomiske landskab.

Migration og flygtningekrise

EU har stået over for udfordringer relateret til migration og flygtningestrømme, især i perioden 2015-2016. Dette har rejst spørgsmål om grænsekontrol, asylpolitik og solidaritet mellem medlemslandene.

Økonomiske udfordringer

EU har været udfordret af økonomiske kriser, herunder finanskrisen i 2008 og eurokrisen i 2010. Disse kriser har sat fokus på behovet for økonomisk samarbejde og reformer inden for EU for at sikre økonomisk stabilitet.

EU’s rolle i en globaliseret verden

EU står over for udfordringer og muligheder i en stadig mere globaliseret verden. Det skal navigere i internationale relationer, fremme menneskerettigheder og håndtere globale problemer som klimaforandringer og handelsspørgsmål.